Tarinoista saa suurinpiirtein yhden kokemuspisteen 200 merkkiä kohden (ilman välilyöntejä). Pienistä virheistä ei sakoteta, ainoastaan hyvin suurista, ja jos tarina on virheetön ja sujuva, voidaan siitä antaa korkeintaan hiukan extraa.
Tarinat vaativat kirjoittajalta hiukan enemmän kuin roolit (toki rooleistakin saa halutessaan pitkiä ja panostettuja). Niissä on oltava oikeinkirjoitus kunnossa, niissä on oltava pituutta vähintään 300 sanaa ja tarinan kulun on oltava selkeä ja johdonmukainen. Näistä asioista ei kuitenkaan kannata ottaa paineita, tarinakirja on Sombrassa juurikin sen takia että jokainen pystyisi kehittymään kirjoittajana! Sitä varten alle on kirjoitettu tarkistuslista, joka suositellaan katsottavan läpi ennen tarinan lopullista julkaisua.
Kirjoita tarina ennen julkaisua esimerkiksi Google Driveen, jonne se tallentuu automaattisesti kirjoittaessasi. Foorumilla voi kyllä muokata postauksiaan jälkikäteen, mutta tänne ei silti mielellään keskeneräisiä tarinoita tai jatkotarinoita. Huolehdi, että siinä on vähimmäismäärä 300 sanaa täynnä! Sen voit tarkistaa esimerkiksi juurikin Google Drivessä, sillä siinä on sisäänrakennettu sanalaskuri.
Tarinoissa odotetaan tietynlaista realistisuutta. Lukuunottamatta esimerkiksi Tähtiklaania tai satunnaisesti, etukäteen sovittuja erikoiskykyjä (kuten Närhisulalla tms.) tarinoissa ei saa näkyä minkäänlaisia yliluonnollisia asioita.
Tarinoissa voi myös tappaa NPC-kissoja, kunhan siinä pitää jonkin järjen mukana. Päälliköt eivät saa menettää kahta tai useampaa henkeä kerralla ilman ylläpidon lupaa, eikä ole tarkoitus että tarinoissa tapahtuisi mitään joukkomurhia. Pidä tappojen syytkin realistisina ja uskottavina!
300 sanaa on minimiraja, vaikka senkin mittainen tarina on melko lyhyt, eikä siitä saa kovin paljon kokemuspisteitä. Hyvässä tarinassa on alku, keskikohta ja loppu! Tarinaan saa helposti pituutta kuvailemalla kaikkea, mitä kissasi näkee, kuulee, haistaa, maistaa, tuntee, ajattelee... Kuvailu tekee muutenkin tarinasta mukavampaa luettavaa. Sen sijaan, että Tulitassu vain "sanoi" jotain, voi hän vaikka "huudahtaa innoissaan silmät syttyen".
Katso yhdyssanat kuntoon! Yhdyssanavirheet eivät juurikaan muuta tarinan sanomaa, mutta jos ne toistuvat jatkuvasti, voivat ne tehdä tarinasta hiukan ikävän luettavan. Jos mietit, onko jokin yhdyssana vai ei, kannattaa se esimerkiksi googlata. Näin löydät todennäköisesti vastauksen. Voit myös testata laittaa -kin -päätteen sanaan. Kuulostaako "Putouskin klaani" vai "Putousklaanikin" paremmalta?
Toistosta minun on hyvä toitottaa, sillä olen taitava tunkemaan sitä kaikkialle... Tarinasta saa kuitenkin eläväisemmän käyttämällä erilaisia sanoja ja adjektiiveja! Sen sijaan että kutsuu kaikkea positiivista "hyväksi", voi vaikka käyttää adjektiiveja "mahtava", "ihana", "mukava"... Kissasta ei tarvitse puhua koko ajan sen nimellä, vaan voi käyttää pronominia "hän" tai sanoja "kolli", "soturi", "kissa". Toisto voi olla hyvä tehokeino, mutta vain oikein käytettynä!
Muutamia huomautuksia merkeistä! Nämä ovat vain pienempiä oikeinkirjoitusseikkoja, mutta silti tärkeitä. Katsothan siis näitäkin parhaasi mukaan läpi! :)
VUOROSANAT
– huutomerkki ja kysymysmerkki lainausmerkkien sisäpuolelle, pilkku ulkopuolelle
– kirjoitetaan uudelle riville puhujan vaihtuessa
"Hei!" Tulitassu tervehti.
"Hei Tulitassu!" Harmaatassu vastasi.
"Mitä kuuluu?" jatkoi Tulitassu vielä keskustelua, "onko jalkasi vielä kipeä?"
"Se on jo paljon parempi", Harmaatassu maukaisi vastaukseksi.
PILKUT
– tarkempia pilkkusääntöjä löydät varmasti googlettamalla, tässä on vain muutama
– pilkkua ennen ei tule välilyöntiä, vaan sen jälkeen!!!
– katkaise virke ajoissa pisteellä, sillä pitkät lauseet ovat raskaita lukea
Tulitassu katsoi ystäväänsä, joka tosiaan ei enää näyttänyt ontuvan ollenkaan. Hän oli onnellinen Harmaatassun toipumisesta.
JOKA JA MIKÄ
– joka viittaa edellisen lauseen edelliseen sanaan
– mikä viittaa koko edeltävään lauseeseen
Harmaatassu oli vihdoin toipunut, mikä oli Tulitassusta helpottavaa. Oli varmasti ollut vaikeaa olla jalkapuoli oppilas, joka ei pystynyt edes osallistumaan taisteluharjoituksiin.
TUPLAKONSONANTTII?
– sydämen, ei sydämmen
– saalistakaan, ei saalistakkaan
– tällainen, ei tälläinen
– aion, ei aijon
– kulkija, ei kulkia
– kuulostaa, ei kuullostaa
LISÄÄ KIINNOSTUNEILLE
Tältä sivulta löydät vielä hyvin kattavan listan, jota ei todellakaan ole pakko lukea läpi! Halukkaille sen sijaan sieltä voi löytyä hyvinkin käytännöllisiä ohjeita.